BITI

Bivanje, svesnost, prisutnost, svest, pažnja, samosvest, sopstvo, jesam, biće, Ja, Jastvo… Svaki pojam je stvaran da bismo do SEBE došli, do BIVANJA SA SOBOM.

BITI je iskusiti svoje postojanje. Biti u komunikaciji sa sobom dok dišeš, sviraš, plešeš, trčiš, šiješ, stvaraš, odmaraš, i sve to radiš dok bivaš. Bivanje je uvek pre svake radnje.

BITI priča iz celog tela.
BITI u ruci će reći- zastani, spusti malo torbu
BITI iz noge će reći – zastani i sada uz stepenice sa dahom
BITI iz glave- potrebna mi je šetnja i tišina
BITI iz leđa – lezi, da osetim tlo

Bivanje je opažanje sebe iznutra i vredelo bi oskuškivati ga. Ono oglašava istinu o nama, onu prvu, esencijalnu, dok jednostavno bivamo.

U

U kao unutra. Uho na unutra. Unutar sebe, unutrašnji put kroz sebe. Unutrašnji pokret, njegov začetak, pre nego što se prikaže drugima. U kao uroniti u sebe, čuti svoj dah i puls. Unutrašnjim uhom čuti telesni potencijal. U kao utisak koji dobijam osluškujući sebe. U je veza preko koje sebi postaješ dostupna/dostupan.

DODIRU

Dodir je prvo čulo kojim smo opažali svet. Dodirom smo se povezivali, sa sobom i sa drugima. On je odnosnost, sa sobom i svetom. Veoma razlikujemo dodire koji nas podržavaju, pružaju toplinu od dodira koji su nam neprijatni. Dodirom opisujemo svoja emotivna iskustva. Na primer, muzika koja vas je dodirnula, ili me nije ni dotakla.

Kakav je dodir u Aleksander tehnici?
Dodir je osnovni medijum preko kojeg se usvaja metoda, u službi je usvajanja principa ove metode. Značajna osobina dodira je obostranost i razmena uz pomoć koje smo u mogućnosti da se bliže sretnemo sa sobom. AT dodir dolazi na mesto tenzije i poziva te u prisustvo. Podržava te da budeš sa sobom, da oslušneš svoje telo u jednostavnim radnjama. Da osetiš preterane napetosti ili odsutnosti koje ti sputavaju pokret. Da uočiš tenzije koje te drže u određenom položaju, zbog koji se osećaš ukočeno i bolno. Dodir je tu da te podrži da pustiš ono što ti ne služi. Na primer, tvoje povijeno sedenje, grčevito držanje u predelu vrata i lumbalnom delu,  jer može drugačije. Slobodnije, lakše, prirodnije.

Piši ako imaš pitanja

Scroll to Top