Petodnevni ciklus radionica: Biti u dodiru s morem

Povezivanje sa telom kroz lakoću pokreta i svesni odmor
u sinergiji sa lepotom mesta Perazića do (Crna Gora)
22-26. maj 2024.

Pozivamo vas na putovanje, na povezivanje sa telom na nov način, onaj  koji širi i podržava naš telesni kapacitet.  

Svakodnevna nepovezanost sa telom vidi se u tome što sedimo povijeno  nad tehnologijom, grčimo vrat i imamo osećaj da nam je sputan dah. Postajući  svesni na koji način mislimo i pristupamo telu, uočavamo kako to utiče na  našu (ne)povezanost sa telom, dahom i pokretom.  

Zato nam je potreban nov pristup, koji podrazumeva da zastanemo i  budemo u dodiru. Da razvijemo sposobnost da svesno napravimo pauzu,  povezujemo se, osluškujemo i regulišemo sebe celovito. Na taj način  otvaramo put za izraz naše slobode, u pokretu. 

Kako će izgledati radionice?

Tokom pet dana programa koji će se odvijati u jedinstvenom, ušuškanom,  ambijentu primorskog crnogorskog naselja Perazića do, pokušaćemo da  napravimo optimalan balans između kretanja i mirovanja. Isplaniranog i  nesputanog vremena. Kontakta sa drugima i boravka sa sobom. 

U okviru radionica teorijski ćemo proći kroz znanja o skeletu i funkcionalnosti  pokreta, a nakon toga iskustveno doživeti pokret.  

Povezivaćemo se pružajući telu dva osnovna stanja kroz koja se oporavlja i  nadahnjuje: 

 • Mirovanje bez cilja i žurbe – ODMOR.
 • Aktivnost bez cilja i žurbe – IGRU (istraživanje u pokretu).

Naučićemo kako da se povežemo sa telom kroz pokret (sedanje, hod, slobodan pokret) i mirovanje (ležanje). Koristićemo se principima Aleksander tehnike, somatikom, anatomskim činjenicama i dodirom.

Radionice će trajati 1,5-2,5h i odvijaće se na prelepoj terasi sa pogledom na more.

Radionice će voditi Ivana Malić sertifikovana učiteljica Aleksander tehnike i autorka programa “Biti u dodiru” koji realizuje kroz individualne časove i tematske radionice (https://www.bitiudodiru.rs). Ivana je trenutno na edukaciji Somatic Experiencing-a. Više od deset godina istražuje prirodu pokreta kroz slobodan ples i tango ples, kao i razne srodne telesne prakse koje podržavaju telesnu svesnost i slobodu.

Naučićemo kako da se povežemo sa telom kroz pokret (sedanje, hod, slobodan pokret) i mirovanje (ležanje). Koristićemo se principima Aleksander tehnike, somatikom, anatomskim činjenicama i dodirom.

Radionice će trajati 1,5-2,5h i odvijaće se na prelepoj terasi sa pogledom na more.

Radionice će voditi Ivana Malić sertifikovana učiteljica Aleksander tehnike i autorka programa “Biti u dodiru” koji realizuje kroz individualne časove i tematske radionice (https://www.bitiudodiru.rs). Ivana je trenutno na edukaciji Somatic Experiencing-a. Više od deset godina istražuje prirodu pokreta kroz slobodan ples i tango ples, kao i razne srodne telesne

O Aleksander tehnici

Psiho-fizički proces re-edukacije koji se odvija kroz osvešćivanje ukorenjih  reakcija na stimulus i pogrešnu upotrebu tela, kao i kroz unapređivanje  načina na koji telo koristimo. Tehnika podrazumeva rad sa telesnom  posturom, pokretom i dahom. Cilj je osvešćivanje telesnog doživljaja i  formiranje svesti koji omogućava da se zastane i razmisli o izboru kako  koristimo sebe. Na taj način gradimo nove funkcionalnije, stabilnije, ali i  fleksibilnije obrasce posture i pokreta umesto starih oblika telesnog stava  (koji mogu biti disfunkcionalni).

O lokaciji

Perazića do je malo naselje, sa šezdesetak kuća, nastalo 1968. godine. Kao što  sam naziv govori, smešteno je u udolini, koja obiluje vegetacijom, a ističu se  hrast i čempres, kao i oleander i pitospor. Ušuškan u zelenilu, do je svojevrsna  oaza u potpunosti lišena obeležja urbanog života. Van turističke sezone,  zatvorena su čak i dva plažna restorana i prodavnica. Jedino koga u naselju  možete da sretnete su desetak stalnih žitelja, dvadesetak mačaka i nekoliko  pasa.  

Naša kuća je kuća broj 9, a napravio ju je Milorad Timotijević, famozni Deka, koji je ujedno bio zadužen za izgradnju celog naselja.

Poseban ugođaj će vam pružiti naša oko 100 m2 velika terasa sa pogledom na more, na kojoj će se održavati radionice, ali i gde ćemo uživati u domaćoj sveže pripremljenoj hrani i druženju.

Plan aktivnosti po danima

Sreda, 22.05.

 • dolazak u popodnevnim časovima, okupljanje i osveženje
 • 17:30–18:00 – program: Ulazak u odmor – povezivanje sa telom
 • 19:00 – večera

Četvrtak, 23.05.

 • 09:00–10:00 doručak
 • 10:00–11:00 pauza za kafu/čaj
 • 11:00–13:30 radionica: Veza vrata glave – provodnik do celine
 • 13:30–19:00 slobodne aktivnosti
 • 19:00 večera

Petak, 24.05.

 • 09:00–10:00 doručak
 • 10:00–11:00 pauza za kafu/čaj
 • 11:00–13:30 radionica: Karlica i noge – put uzemljenja
 • 13:30–19:00 slobodne aktivnosti
 • 19:00 večera

Subota, 25.05.

 • 09:00–10:00 doručak 10:00–11:00 pauza za kafu/čaj
 • 11:00–13:30 radionica: Grudni koš – dah – ruke / slobodan pokret celine
 • 13:30–18:00 slobodne aktivnosti
 • 18:00–19:00 završna radionica: Slobodan pokret celine
 • 19:00 večera

Nedelja, 26.05. 

 • 09:00–10:00 doručak
 • 10:00–12:00 pozdravljanje i check out

Hrana

Programom je predviđen polupansion – doručak i večera, kako bi tokom  popodneva svako mogao da organizuje slobodno vreme po sopstvenim  željama. Sve obroke će pripremati domaćini kuće – Uroš, filmski i TV  montažer, u društvu poznat kao Džejmi (Oliver) i Tamara, samostalna  menadžerka u kulturi, koja je pre više godina otkrila ljubav prema kuvanju,  a odnedavno i prema poslastičarstvu. 

* Ukoliko imate neke alergije na hranu, molimo vas da to u prijavi naglasite.

Doručak će biti na bazi švedskog stola. Svakodnevno će na raspolaganju  biti pahuljice, voće, jogurt, biljno i kravlje mleko, zatim lokalni suhomesnati  proizvodi, sir, povrće, jaja. Pored toga, svakog dana će biti dodataka u vidu  domaće proje, pite, palente. 

Za večeru je potrebno popuniti upitnik, na   osnovu koga će biti sastavljen meni.  

Jela koja će biti na raspolaganju su:

 • rižoto sa piletinom i povrćem / rižoto cvekla
 • boranija “na kašiku” – sa ili bez mesa
 • pasta bolonjeze / pasta tikvice, kruška/ breskva, nana
 • sveža riba sa barske pijace sa dalmatinskim varivom / meso sa roštilja i povrće

Sva jela će biti poslužena uz sveže salate, a tokom radionica očekuje vas zdrava užina i osvežavajući napici.

Slobodne aktivnosti

Perazića do ima dve šljunkovite plaže, koje su udaljene pet minuta od kuće. Naselje je šetalištem dugim 2 km povezano sa Petrovcem.

Tu možete naći nekoliko dobrih restorana: Tramontana, Katič, Konoba Orada, a najbolju kafu, čajeve i mača late možete da popijete u kafiću Mila Monte koji drže jedan pitomi Nikšićanin i uvek nasmejana bivša Moskovljanka.

U hotelu Monte Casa moguće je dobiti kompletne spa usluge (sauna, tursko kupatilo, bazen, masaža).

U Petrovcu se nalaze dva velika marketa – Voli i Aroma, kao i mala pijaca. Takođe, na šetalištu se nalazi i drogerija Cosmetics, a gradić ima i nekoliko pekara (preporučujemo Diki) i pristojan fast food Garfild.

Ukoliko produžite do kraja šetališta i skrenete do osnovne škole i sportskih terena,  put će vas odvesti do divne uvale Lučice, a pešačka staza se nastavlja kroz šumu  sve do naselja Buljarica. Do njega možete da stignete i zemljanim putićem kroz  brda, ukoliko ste raspoloženi za intenzivniju šetnju, za koju ćete biti nagrađeni  predivnom vegetacijom i fenomenalnim pogledom na more i obližnja ostrvca.  

Na 15-ak minuta uzbrdo od kuće nalazi se manastir Reževići, sa prelepim  vidikovcem. 

Najbliži veći grad je Budva, a u blizini je i Bar (26 km udaljenosti), gde obavezno  treba da posetite zelenu i riblju pijacu, uz našu preporuku za kupovinu voća i  povrća, maslina, maslinovog ulja i morskih plodova.

Za ljubitelje sportskih aktivnosti

Prekoputa kuće nalazi se penjalište, sa   desetak smerova za sportsko penjanje,   a na plaži ima više boldera (od nas   možete da pozajmite crash pad i drugu   opremu potrebnu za penjanje). 

Staza do Petrovca je odlična za  trčanje.

Smeštaj

Na raspolaganju su vam dva prostrana kompletno opremljena dvosobna apartmana, sa wi-fi internetom. U svakom postoji po jedna spavaća soba sa bračnim krevetom i dnevna soba sa dva,
odnosno tri odvojena kreveta.

Apartmani imaju zasebnu terasu, takođe sa pogledom na more.

* Molimo vas da se prilikom prijavljivanja izjasnite da li dolazite sami ili sa prijateljem/prijateljicom, te da li vam je u redu da budete smešteni u bračnom krevetu ili vam više odgovara singl krevet.

Šta program obuhvata:

Šta program ne obuhvata:

Cena i dinamika plaćanja

Srdačno vaši,

Biti u dodiru & Kiwi Republic

Piši ako imaš pitanja

Scroll to Top