AT je po meni uspostavljanje balansa, prisutnosti i mira u svom čitavom telu i organizmu. Posle prvog časa sam imao utisak da se dosta bolje osećam. Znači mi AT u situacijama kada imam bilo kakav bol ili nervozu. Legnem u položaj AT mirujem neko vreme i bude mi bolje.

Mikica Đermanović, ugostitelj

Aleksander tehnika za mene predstavlja jedan vid upoznavanja sebe i svog tela, kroz pokret i dodir. Podstiče me da razumem i osećam neke svakodnevne, mahinalne pokrete i kroz to me uči da pronađem prirodnost i opuštenost u nekim malo zahtevnijim radnjama, kao što su ples ili sviranje instumenta. Od kada primenjujem AT, osećam se lakše i imam veću svest o svemu što radim. Moja tetka, koja je flautistkinja mi je preporučila AT jer je smatrala da je to nešto što može da znači svakom muzičaru, a ja sam se veoma brzo uverila da, ne samo da je bila upravu, već da je Aleksander tehnika nešto što može da promeni život na bolje.

Dunja Kalamir, violinistkinja

Aleksander tehnika je za mene reedukacija tela, koristan alat za samopomoć za lagan i dugovečan život. Od kada sam počeo da primenjujem AT primetio sam kako sam svesniji svog tela, lakše obavljam svakodnevne zadatke. A kad telo slušam, um je opušteniji i slobodniji za širenje vidika i podizanje kvaliteta življenja.. Kao neko ko se bavi plesom želeo sam da popravim svoju posturu, a onda sam otkio da je AT mnogo više od toga. 

Dušan Plavšić, inženjer i tango instruktor 

AT je za mene metoda koja me je dovela u kontakt sa telom. Sada čujem svoje telo i njegove potrebe. Osvestila sam neudobnosti koje prolazim kroz dan i korigovala ih do trenutka kada mi samo telo signalizira: aha sada mi je udobno. Dok sedim na poslu čujem svoju stegnutost u ramenima, ne bacam se na stolicu već sedam i ustajem poštujući telo, kada fotografišem usvajam da je disanje deo procesa rada, što je dovelo da se osećam manje umorno. Koristim kolena pri podizanju tereta i tako me AT čuva od mogućih ukočenja. Ivana je odgovorna za moju odluku da se upoznam sa ATom. Prepustila sam se njenom umeću ATa i kroz dodir moje telo je dobilo veću pokretljivost i fleksibilnost a ja sam naučila da ga čujem i poštujem.

Jovana Džopalić, hemijska inženjerka i fotografkinja

Za mene je Aleksander tehnika nežna metoda povezivanja sa svojim telom, osvešćivanje svojih pokreta, dubokog opuštanja uma i tela. AT bih mogla donekle da uporedim sa nekom vrstom blage masaže, koja ima za cilj ne samo trenutno opuštanje ili eliminaciju mišićnih bolova nego obučavanje tela višekratnim mogućnostima korišćenja svog tela. Do ATa me je doveo ples. Htela sam da bolje upoznam svoje telo, kako bih se lakše i prirodnije kretala. Uskoro, međutim, AT je postao za mene način dubokog opuštanja. AT me naučio da osluškujem svoje telo i svoje potrebe. Uviđam to u svakodnevnom životu i kroz vežbanje kada osetim da mi neki pokret prija ili ne prija, da nešto možda izaziva bol. Upravo u tim trenutcima setim se ATa i da postoji više načina da se izvede pokret. Onda isprobavam i nađem onaj koji najviše prija mom telu.

I.M.

Aleksander tehnika je proces koji nas vraća u naše telo, u sadašnji trenutak, vraća nas u naš da, oslobađa nas grča telesnog, mentalnog, emotivnog. Podseti nas kako da koristimo svoje telo, onako ako je prirodno, onako kako smo znali kad smo bili deca ali smo zaboravili. Aleksander tehnika nije ni fizikalna terapija ni masaža ni meditacija, ona je sve to zajedno i objedinjeno.

Tokom časova At sam naučila mnogo u ljudskoj anatomiji i osvestila pogrešne obrasce svog držanja tela u svakodnevnim radnjama, a zatim kroz AT ih zamenila ispravnim. Kroz taj proces vraćanja prisutnosti u svoje telo, uspela sam da smirim i osvestim svoje misli i emocije.

Jednostavnost ove metode me je privukla, jer je ona vraćanje na bazu, da ne kažem na fabrička podešavanja. Jednostavno, a efektno.

AT je umoj život došla slučajno ali baš kada mi je bilo potrebno nešto što će da me uzemlji i vrati samoj sebi, smanji napetost u ramenima i vratu ali i smiri um i emotivnu ustreptalost. Ona je bila početak jedne velike promene.

Milena Marković, montažerka

AT je tehnika koja mi vraća svesnost u telo, čineći ga sigurnim mestom, oslobođenim od potisnutih i zaboravljenih emocija. Služi mi za upoznavanje sebe kroz spoznaju o funkcionisanju mog tela koje se na razne načine dosetilo da se (me) zaštiti. Upravo ovom tehnikom otelotvorujem znanja koja su do sada bila samo u umu i zato sad u svakodnevnom životu osećam povećanu prisutnost, svesnost, smirenost tj. sve benefite regulisanog nervnog sistema. Ivana vešto ume da pročita poruke tela i da mu kroz dodir odgovori, prenese isceljujuću informaciju. Za mene je najefikasniji način primanja znanja upravo kroz dodir.

Marijana Jovanović, nastavnica biologije i
instruktor hata joge

AT je potpuno autentična tehnika kojom pomoći sebi da osvestimo naše navike u kretanju, mišljenju, osećanju i da njima pristupamo svesno na taj način menjajući ih. Uz pomoć profesora AT mi dolazimo do sebe i svojih kapaciteta za dalju promenu. Značaj AT u mom životu je veliki, AT je apsolutno postao deo mog življenja. To je nešto najznačajnije što sam uradila za sebe i jako mi pomaže da u danu živim što prisutnije, lepše i životnije. Znam da mi znači po svemu što se u mom životu promenilo primenom ATa, počev od načina razmišljanja, pogleda na svet, jačanja samopouzdanja, razvijanja mekšeg odnosa sa  sobom i jasnijeg  sa drugima. Moj razlog za AT jeste želja da upoznam, zavolim i prihvatim sebe i živim život u sklagu sa sobo što više. Hvala ti.

Jasmina Tarailo, filološkinja

AT je poboljšanje posture kroz svest o tome da su telo i um neodvojivi. Svesno korišćenje svog tela; svoja stopala sam koristila tako da sam imala osećaj da nisam povezana sa tlom. Sada jasno osećam ti tačke oslonca i trudim se da i u stresnim situacijama budem svesna toga, jer onda nema prostora da negativne emocije toliko obuzmu moje telo i um da imam utisak kao gubim tlo pod nogama.

Trudnoća i oporavak posle dva carska reza. Kada sam bila u drugom stanju At mi je mnogo pomogao da pojačanu anksioznost tada ne akumuliram već da je pustim da „prođe kroz noge“ uz krajnji osećaj stabilnosti i snage.Prvo ustajanje nakon carskog reza je bilo takođe uz AT podršku, tako što mi je pažnja umesto na jak bol i tremor bila usredsređena uravo na stopala koja su me podestila da MOGU.

Razlog za AT je bila prvenstveno moja nastavnica Ivana, koja me je svojim primerom zaintrigirala da se upoznam sa ATom. Suočavanje sa sobom, rad na sebi, deblokada zamrznutih emocija, bolje sopstvenog bića.

Jelena Jevtić, ekonomistkinja i fotomodel

Aleksander tehnika je po mom shvatanju tehnika koja pomaže da se otarasimo loših navika koje smo stekli kroz odrastanje i da naučimo kako da ispravno koristimo svoje telo onako kako smo to radili kada smo bili mali. Mislim da pre svega naše telo umemo da uzimamo zdravo za gotovo i da ni ne primetimo da mu činimo loše. AT pomaže da uz najmanje napore koristimo svoje telo i krećemo se slobodnije i lakše. Meni je AT pomogao pre svega da postanem svesna kako upravljam svojim telom. Pomogla mi je da uočim loše navike i pojednostavim sebi kretanje. Takođe, pošto sviram klavir, dosta mi je pomogla da se bolje osećam dok sviram. Mnogo sam se bolje osećala posle višesatnog vežbanja kada sam počela da koristim AT. Pre toga sam bila jako ukočena i zgrčena. Takođe mi je i držanje mnogo bolje. Igrom slučajeva sam saznala za AT. Imam sreće da sam upoznala Ivanu koja je ponudila da me njoj uči. Čula sam da pogotovu muzičarima, koji moraju dugo biti u jednom položaju, dosta pomaže. Mi umemo dosta da zanemarimo svoje zdravlje i napravimo sebi nepotrebne probleme. Odmah na prvom susretu sam bila oduševljena! Sam proces je meni neverovatno prijatan i zanimljiv. Veoma se radujem da naučim o tehnici i nastavim da je koristim svakodnevno.

N.N.

AT deluje na tri nivoa, i to putem:

-dodira (stabilnog i podržavajućeg)

-neverbalnog kontakta praktičara i klijenta

-direktnog rada sa telesnom posturom i pokretom

A sve u cilju osvešćivanja telesnog, neverbalnog doživljaj sebe koji nam omogućava da izrastemo/prerastemo strare oblike telesnog stava ( koji mogu biti disfunkcionalni) i izgradimo nove, stabilnije, ali i fleksibilnije obrasce posture i pokreta.

AT mi je omogućio da na jedan novi način upoznam sebe i svoj odnos prema svom telesnom delu. Jako mi je značajno što se u AT-u daje prostor telu i skeletnom sistemu da samo (pro)nađe ili se podseti na načine pokreta i posture koji vode ka većem rastu ( u fizičkom i psihičkom smislu).

Odlučila sam da se upoznam sa ovom metodom jer duboko verujem u telesnu mudrost koju svi nosimo u sebi. Želela sam da, i putem AT-a, osetim šta sve telo nosi u sebi i kako mi sve može pružiti osećaj unutrašnje koherentnosti i inegracije. I ova metoda je upravo to i donela 🙂

Slađana Đorđević,
master kliničke psihologije i telesna psihoterapeutkinja

AT je manuelna tehnika koja laganim dodirom popravalja fizičko i psihičko stanje čoveka.

Osvestila sam koliko sam u grču, spazmu, a zapravo u tome me drže naučeni obrasci iz detinjstva. Značaj ATa je da ništa ne moraš. Dovoljno je što postojiš i dešeš. Moj najjači utisak je „prazna glava“, ali u pozitivnom kontekstu. Nema vrtloga, nema preispitivanja, nema smokritike, umesto toga ima stanje mira i opuštenosti. Na radionicu sam otišla po preporuci prijateljice koja je sjajna u svom poslu i u čiju preporuku nema protora da se sumnja. A onda na radinici me dočekala Ivana. Lakoća pokreta kao da ne dodiruje podlogu a opet ima sigurnost, stabilnost i stav, mir, svesnost sebe su ono zbog čega sam odlučila da nastavim sa časovima.

Vesna Protulipac, Reiki učitelj i NLP coach

Piši ako imaš pitanja

Scroll to Top